• EMDR - Traumaverwerking

EMDR – traumaverwerking

EMDR – simpele uitleg

EMDR is een psychologische behandelingsmethode. Uit onderzoek blijkt dat het een van de meest effectieve behandelingen is om PTSD symptomen (post traumatic stress disorder) te verminderen. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapievorm, waarbij iemand zijn trauma herinnering vertelt, terwijl tegelijkertijd zijn aandacht van links naar rechts naar links etc. wordt getrokken.

De methode heet Eye movement (oog beweging) omdat Francine Shapiro de methode ontwikkelde nadat ze zelf stressvermindering ervoer tijdens oogbewegingen. Zo werd bij EMDR-therapie de patient gevraagd om met zijn ogen een hand of vinger te volgen terwijl hij zijn trauma verhaal vertelde. Tegenwoordig word EMDR ook vaak toegepast via geluid door een koptelefoon of klopjes op de knie

Traumaverwerking

PTSD klink zwaar, maar EMDR kan ook gebruikt worden bij nare gebeurtenissen die niet levensbedreigend zijn geweest, maar wel ingrijpend, zoals een inbraak, een nare val met de fiets, een auto ongeval, een overval op straat ezovoorts.

De meeste literatuur veronderstelt dat EMDR het brein in een toestand brengt waarbij het traumatische herinneringen beter kan verwerken. Het opnieuw beleven van een herinnering, maakt deze flexibel en zou daarna eventueel anders kunnen worden opgslagen. Volgens Francine Shapiro zelf, bevordert EMDR de integratie van traumatische herinneringen met adaptieve informatie (‘ maar Ik ben nu veilig’). Veel andere werkzame therapieën voor PTSD zoals “exposure”, stellen dezelfde onderliggende werking, maar na de EMDR behandeling ervaren mensen hun vertelde herinneringen veel minder levendig en minder emotioneel

Het laten volgen van een vinger door de ogen, wekt de indruk dat deze behandeling zijn effect verdient aan het verhogen van de communicatie tussen de hersenhelften.

EMDR zeer succesvol

EMDR is dus een zeer succesvolle behandeling om nare gebeurtenissen of trauma’s alsnog te verwerken. Dick Zirkzee werk niet met oogbewegingen maar met klikjes op een koptelefoon of oortjes. Dit wordt begeleid met een gesprek waarbij nauwgezet een protocol wordt gevolgd om de behandeling zo effectief mogelijk te maken. EMDR is ook zeer goed in Coaching toe te passen als aan de coachvraag een nare gebeurtenis of periode ten grondslag ligt.

Voor wie?

  • individuele coaching

Inhoudelijke werkwijze

Het is natuurlijk heel belangrijk dat er een “klik” is tussen coach en gecoachte. Daar begint het mee.

Hier moet nog tekst aangevuld worden

Na de gratis kennismaking met EMDR,
kun je zelf beslissen over je verder wilt gaan.

Zet de eerste stap naar herstel

Contactformulier